دامنۀ جهان
 

7204

 

به قلم دکتر فتح الله دهقان: انسان ها دارای آرمانها و ایده ال هایی هستند که فلسفه زندگی آنها را تشکیل می دهد. از سوی دیگر دارای منافعی می باشند. جوامع و کشورها نیز که متشکل از انسانها می باشند، دارای اصول و آرمانهای انسانی و منافعی می باشند که در منافع جمعی و ملی متبلور می شود. تاریخ جهان همواره شاهد کشاکش و نزاع آرمانها و ایده ال ها با منافع بوده است. در این راستا دو مشرب ی، ایده آلیست و پراگماتیسم را در جهان ت شاهد هستیم. از این واقعیت نیز نباید غافل شد که ت های عملگرایانه و پراگماتیسم با منافع ملی منطبق است.

 

 

امریکایی ها که مشرب فکری شان دموکراسی بوده و 7 اصل قانون اساسی این کشور بیشتر شباهت به مانیفست دموکراسی دارد تا قانون اساسی، در این کشور اصل تفکیک قوا حاکم بوده تا جایی که قاضی فدرال حکم رئیس جمهور کشور را نقض می کند. تاریخ امریکا حکایت از آن دارد، که نزاع و کشمکش تاریخی میان آرمانهای امریکایی و منافع ملی این کشور همواره در جریان است. ولی در نهایت اولویت ت خارجی این کشور منافع ملی است. در این خصوص مواردی را به عرض می رسانم:

 


1- سِن زدگی آرمان ها: بنا به تجربه تاریخی مشرب های فکری وقتی به ت تبدیل می شود در مرحله اجرا و در کوران حوادث و رویدادها از آرمانها و اهداف بنیان گذاران این مکاتب فاصله گرفته و در مواجهه با ت های پراگماتیسم و عملگرایانه در راستای تامین منافع کشورها رنگ باخته و دچار سن زدگی می شوند و به ابزاری برای تامین منافع ملی تبدیل می شوند.

بقیه ادامه

ادامه مطلب


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها